Blick von der Dachterrasse in den Hof der KLimaschutzsiedlung

Klimaschutzsiedlung Kornweg

ensemble of 5 terrace- and townhouses as passive houses

Following our competition entry „Samba – architecture in movement“ the association „autofreies wohnen“ (car free living) built 30 apartments. Creating an ensemble of 5 terraced and town houses meeting passivehouse standards. 

info

The buildings towards the train tracks block the noise from getting into the courtyards. The playfully arranged townhouses structure the garden area into private and community parts. The theme of living in a green environment is underlined by the generous private outdoor space. Groundfloor and Duplex appartements are equipped with a south facing terrace. Condominiums on the stepped story feature spacious roofgardens. Constructionwise the building was erected massively. Allowing for a flexible inner layout designed according to the individual desires. Despite all the custom floor plans the Passivhouse settlement was the most inexpensive at the time of its punctual completion. The property measuring close to 5.900 m² has transformed into a green oasis. Instead of grey asphalt for parking the car free co-building group used the space for flowers and vegetables. All residents gave up owning a car and therefore play an important part in reducing carbon emission. Due to their commitment the „Klimaschutz Siedlung“ has been awarded several ecological prizes.

gross area 2.820 m2
building cost 4,8 Mio. € KG 300+400

year 2008
size 30 appartements
hoai phases 1-9 NeuStadtArchitekten Diesing Bulla GbR
planning Iris Bulla/PL, Sabine Hainz,  Susanne Bär
client private co-building group
supervision Lawaetz Stiftung
structural eng. Ing. Büro OSJ
mep suntrieb
landscape A. Bunk 
pictures Manfred Gebler

pdf|de  pdf|en

gross area 2.280 m²  //  building cost 4,8 Mio. € KG 300+400 //  year 2008 //  hoai phases 1-9 Neustadtarchitekten

Blick auf den Durchgang der Klimaschutzsiedlung
Reihenhäuser der Passivhaussiedlung von den Neustadtarchitekten
Blick von der Dachterrasse in den Hof der KLimaschutzsiedlung
Grundriss der Reihenhäuser